parochie in Duffel Oost

Het programma van de Duffelse Open Monumentendag focust dit jaar op kapellen. Centraal in het verhaal staat de Kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Goede Wil.

De parochiekerk was oorspronkelijk een bedevaartskapel die kort na de wonderbaarlijke ontdekking van een Mariabeeldje werd gebouwd. Het eerste pandje was opgetrokken in hout. Korte tijd later maakte dat gebouw plaats voor een stenen bouwwerk. De vondst van het Mariabeeldje gebeurde op 14 augustus 1637, de dag voor Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart. De hele 17de eeuw kwamen vele pelgrims hulp en bijstand afbidden in Duffel. Er zijn toen zo’n 110 miraculeuze genezingen opgetekend.

Dorpsbewoners noemen deze kerk nog steeds ‘de Kapel’. Het religieuze pand is een museum op zich. Het huisvest een rijke collectie aan devotionalia en kunstwerken die terugblikken op de oorspronkelijke bedevaartsfunctie.

Op Open Monumentendag loopt er bovendien een unieke tentoonstelling. De parochie toont het Mariabeeldje van 1637 en enkele andere kapelschatten. Deze exclusieve expo kadert in de 75-jarige viering van de kerkgemeenschap van Onze-Lieve-Vrouw van Goede Wil. In 1948 kreeg ze een zelfstandig statuut. De drie voorgaande eeuwen had ‘de Kapel’ onder het toezicht van de hoofdkerk van Sint-Martinus gestaan.

Breng zeker een bezoek aan dit mooie gebouw en stap mee met een gids die je meeneemt doorheen de geschiedenis van de Duffelse ‘Kapel’.

We verwachten u op monumentenzondag 10 september tussen 13 uur en 18 uur.

Meer info over de activiteiten van de lokale Open Monumentendag vindt u op www.duffel.be/openmonumentendag2023

Ria Moens Deskundige cultuur & erfgoed Lokaal bestuur Duffel, Gemeentestraat 21, 2570 Duffel tel. 015 30 72 58 – fax 015 31 54 01 ria.moens@duffel.be